Aydınlatma otomasyonunun günümüzde binaların temel ihtiyacı ve standardı haline gelmesinin sebebi, enerji tasarrufu sağlayan bir sistem sunmasının yanı sıra yeni nesil konfor ihtiyaçlarına cevap verebilmesidir.
Odanın aldığı doğal ışığın oranına göre çalışma seviyesini ayarlayarak gün ışığının maksimum kullanımı prensibiyle tasarruf edilen enerji; Hareket ve/veya varlık dedektörleri sayesinde ihtiyaç olmaması halinde kendini söndürerek doğal kaynakların israfını engelleyen sistemler; Önceden kurgulanarak oluşturulan senaryolarla belirlenen kullanım saatleri; Kişisel tercihler ve ihtiyaçlara göre ayarlanabilecek ışık seviyeleri gibi pek çok özellik aydınlatma otomasyonunun sunduğu enerji tasarruflu, insan odaklı avantajlardan bir bölümüdür.
Konut projeleri, alışveriş merkezleri, ofis binaları, hava limanları, kültür ve spor merkezleri, mağazalar ve depolar gibi birbirinden çok farklı ihtiyaçları olan yapıların hepsinin ortak noktası, yeni nesil konfor ihtiyaçlarını karşılayabilecek esnekliğin aydınlatma otomasyonu sistemleriyle sunulabilmesidir. Bütün bu avantajları sağlarken kullanıcı odaklı yaklaşımıyla güncel teknolojiyi entegre ederek telefon ve dokunmatik ekranlı paneller yardımıyla kullanım kolaylığını da artırmıştır.
Otomasyon sistemlerinin bir avantajı da, tüm bileşenlerin tek bir ortak dil üzerinden iletişim kurmasını sağlayan KNX sistemidir. KNX özellikle akıllı ev ve bina sistemleri için geliştirilmiş, açık tabanlı bir protokoldür. Dünya üzerinde birçok üretici KNX otomasyon altyapısı için ürün üretmektedir. KNX’i diğer kapalı kaynak kodlu çalışan otomasyon sistemlerinden ayıran en büyük farklar; dünya çapında bir standart olması ve kullanıcıyı rekabet/servis kalitesi anlamında marka bağımsız kılmasıdır. Aydınlatma, panjur, güvenlik sistemleri, enerji yönetimi, ısıtma, soğutma, havalandırma, iklimlendirme sistemleri, sinyalizasyon ve izleme sistemleri, bina kontrol sistemleri, ses ve video kontrolü,... Tüm bunlar fonksiyonlar tek tip bir sistem üzerinden çalışır. Buna birlikte çalışma ilkesi denir. (Principle of interworking) Bu sayede KNX, bina otomasyon sistemleri kontrolünü kolaylaştırır.
Optimus Doruk, 2004’ten bu yana dünyanın en büyük üreticisi olan ABB markası ile KNX alanında, uzman mühendis kadrosuyla aydınlatma otomasyon sistemlerinin kurma, projelendirme ve devreye alma süreçlerini gerçekleştirmektedir.
KNX’in marka bağımsız bir sistem sunma avantajını da etkin kullanan Optimus Doruk, projelerde müşteri ve çözüm odaklı birçok fonksiyonu, markayı ve ürünü bir araya getirebilmekte, doğru ürün seçimi ve entegrasyon kabiliyetini 1+0 daireden, hava limanlarına kadar geniş bir proje çeşitliliğinde devreye sokabilmektedir.